Saint-Gobain uses cookies to deliver superior functionality and to enhance your experience of our websites. Information about our cookie policy can be found here.
Continued use of this site indicates that you accept this policy.

SAINT-GOBAIN main website |  

Saint-Gobain Group Share Price. 09/12/2016 22:35 EUR 42.695

Home Latest News 2014 April Glassolutions project at Waverley Steps gives Edinburgh a lift

Glassolutions project at Waverley Steps gives Edinburgh a lift

/media/17437/waverley_steps_edinburgh.jpg

Glass and glazing specialist GLASSOLUTIONS has played a key role in the £9.5m project to upgrade the famous Waverley Steps which form the landmark link between Edinburgh station and the Scottish capital’s city centre.

Prior to the access improvement programme, “The Steps” were fully exposed to the elements and aesthetically unremarkable. Architects Jefferson Sheard were commissioned by Network Rail to design the new structure taking into account the Grade A listed status of the station and the fact that the steps stand at the heart of a world heritage site.

Their challenge was to balance the history and historic appeal of the station’s architecture with contemporary need and modern design.  As well as providing lifts and escalators, their solution entailed extensive glazing in a self-supporting fully-glazed structure utilising advanced glass technology from GLASSOLUTIONS.  The result is a ‘light-touch’ structure which doesn’t interrupt the surroundings whilst at the same time is striking in its own right.

SGG STADIP SECURIT® clear heat soaked toughened laminate safety glass was used in both the canopy and the portal screens to create a robust, safe and attractive glazed feature.  The 21.5mm glass used in the canopy comprised triangular glass panels, bolted to steelwork via cast stainless steel SGG SPIDERGLASS fixings for which specially designed brackets were painstakingly designed.  The striking stainless steel lattice frame is supported by large stainless steel tree structures, designed by Jefferson Sheard and engineered by Arup.

For the screens, GLASSOLUTIONS had to meet the challenge of designing and producing glass panels which are triangulated and run down curved steel.  Each 17.5mm glazed panel had to be individually scheduled by designer, Sharelle Thompson and each was rigorously checked by Sharelle and the team at GLASSOLUTIONS.  White opaque film was applied to the glass at the base of the portal to conceal the steel work mass on which the screen was constructed.

In total the project, delivered by main contractor Morgan Sindall, took six months to complete with the glazing elements being completed by the GLASSOLUTIONS team in just three months.

Says GLASSOLUTIONS’ Stevie Parsons, who supervised glazing work on site: “In design, location and structure, this project presented a range of challenges.  It reflects our ability to deliver the kind of bespoke solutions which demanding sites require.  The end result speaks for itself and is testimony to the quality of the GLASSOLUTIONS team at every level.”

For further information visit www.glassolutions.co.uk